2016-12-23 18:53:36• hírek • MTI

Véget ért a légi túszdráma

Vérontás nélkül fejeződött be a gépeltérítési akció, amelynek során két légi kalóz Máltára térített pénteken egy belföldi légi járaton közlekedő líbiai utasszállító repülőgépet - közölte a máltai kormányfő.

Joseph Muscat Twitter-üzenete szerint a gépeltérítőket őrizetbe vették, a líbiai külügyminiszter úgy tudja, a tettesek politikai menedékjogot kérnek Máltán - a gépeltérítők előzőleg az összes utast szabadon engedték, majd a személyzettel együtt elhagyták a repülőgépet. A TNM máltai televízióban látni lehetett, amint a gépeltérítők elhagyják a gépet, és katonák megbilincselik őket - a televízió korábban úgy értesült, hogy a két légi kalóznál kézigránátok voltak, és azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják azokat.

Valamennyi járatot elirányítottak a máltai nemzetközi repülőtérről, a felszállópályára mentőcsapatokat és túsztárgyalókat küldtek. Az Afriqiyah Airways líbiai légitársaság eredetileg Szabhából Tripoliba tartó gépét, egy Airbus A320-ast péntek délelőtt térítették el - a légitársaság közlése szerint a gép fedélzetén 118 ember - köztük 111 utas - tartózkodott.

A légi kalózok feladták magukat

Az utasok között 82 férfi, 28 nő és egy gyermek volt. A gépen tartózkodott a líbiai parlament egyik dolgozója is - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió. Muscat Twitter-üzenetei szerint először 65 embert engedtek el, majd 44-et bocsátottak szabadon, végül a légikalózok a személyzettel együtt elhagyták a gépet - valamennyien kézipoggyász nélkül szálltak ki.

A nemzetközileg elismert líbiai kormány is megerősítette, hogy gépeltérítés történt - a pilóta, Ali Milad a Líbia Channel televíziónak elmondta, hogy a légi kalózok először Rómában akartak leszállni. A húszas éveikben járó líbiai férfiak Európában akartak politikai menedékjogot kérni.

Kadhafi híve

Az egyik légi kalóz Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető szellemiségét követő párt vezetőjének mondta magát a líbiai tévének adott nyilatkozatában. A férfi, aki Musza Saha néven azonosította magát, telefonon adott nyilatkozatában közölte, hogy ő vezeti az el-Fateh al-Dzsadíd (Az Új el-Fateh) nevű pártot. Kadhafi korábban Fatehnek nevezte el a szeptember hónapot, 1969-ben ugyanis e hónapban jutott államcsínnyel hatalomra - a kőolajban gazdag észak-afrikai Líbia mély káoszba süllyedt Kadhafi 2011-es bukása és meggyilkolása után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: